Continuăm să furnizăm medicamentele noastre către persoanele care trăiesc cu diabet și alte boli cronice grave, să protejăm sănătatea angajaților noștri și să susținem medicii și asistenții medicali care lucrează să învingă COVID-19.

Pe măsură ce pandemia evoluează apar noi întrebări și ne dorim să vă ținem la curent cu orice noutăți privind furnizarea medicamentelor noastre, să răspundem celor care le folosesc și să oferim informații despre cum putem fi contactați.

În prezent, nu ne confruntăm cu probleme de aprovizionare. Suntem bine pregătiți pentru astfel de situații și avem o politică de stocuri care să asigure livrările pe termen lung.

Acest lucru este important deoarece gestionăm medicamente vitale, de care pacienții din întreaga lume depind în fiecare zi.

Suntem conștienți că autoritățile din domeniul sănătății și lanțurile de farmacii fac tot posibilul pentru a asigura disponibilitatea medicamentelor vitale în timpul COVID-19 și vă putem asigura că stocurile noastre actuale sunt suficiente. Monitorizăm constant situația și vom reveni cu informații actuale când va fi cazul.

Dacă dumneavoastră sau o persoană pe care o cunoașteți suferă de diabet, obezitate sau altă boală cronică gravă, cu siguranță vă faceți diverse griji. În condițiile în care mulți dintre noi sunt rugați să rămână acasă, apar diverse întrebări despre starea fizică și mintală.

Dorim să vă oferim sfaturi și sugestii care sperăm că vă vor fi utile.

Diabetul și COVID-19

Obezitatea și COVID-19

Pentru a proteja sănătatea și siguranța angajaților noștri, respectăm recomandările autorităților locale. În unele țări și comunități în care riscul de infecție este încă ridicat, solicităm angajaților să lucreze de acasă.

În aceste condiții speciale de muncă, ne susținem angajații să rămână activi, să lucreze ergonomic de acasă și să se adapteze formatului digital de muncă.

Luăm măsurile necesare pentru siguranța angajaților care lucrează în cadrul unităților noastre de producție și pentru a păstra distanțarea socială recomandată la locul de muncă.

Continuăm toate studiile noastre clinice deja inițiate și nu ne așteptăm la întârzieri semnificative pentru cele care se apropie de finalizare. În situația actuală, păstrăm îndeaproape legătura cu investigatorii din întreaga lume și ne bazăm pe judecata lor pentru a opri recrutările și a minimiza vizitele pacienților astfel încât să coincidă cu programările obișnuite la medic.

De asemenea, observăm că perioada de urmărire din cadrul studiului este din ce în ce mai dificilă și colaborăm cu centre de studiu, investigatori și autorități relevante pentru a găsi cele mai bune soluții în această situație. Pentru studiile în curs, recrutarea de pacienți noi este afectată în mod negativ, dar se îmbunătățește treptat. În unele țări este acum posibilă inițierea de noi studii .

Novo Nordisk sprijină eforturile autorităților din domeniul sănătății în zone afectate prin mai multe inițiative, inclusiv donații, partajarea materiilor prime pentru producția de dezinfectante pentru mâini și deschiderea laboratoarelor noastre pentru a ajuta la testarea COVID-19.

Monitorizăm cu foarte mare atenție situația globală pentru a ne asigura că pot fi luate măsurile adecvate pe măsură ce situația progresează.

Știm că autoritățile din domeniul sănătății și farmaciile din unele țări fac tot posibilul pentru a se asigura că medicamentele sunt întotdeauna disponibile pentru cei care au nevoie de ele, dar vă putem asigura că stocurile noastre actuale sunt suficiente.

Aceasta înseamnă că pot exista limite aplicate cantității de medicamente sau numărului de dispozitive pe care un pacient le poate primi la un moment dat. Este important să vă luați medicamentele sau dispozitivele la nivelul cerințelor normale, astfel încât toate persoanele care suferă de diabet și alte boli cronice să aibă acces la medicamentele lor esențiale.

Ținem legătura îndeaproape cu partenerii noștri, inclusiv cu autoritățile medicale și lanțurile de farmacii, pentru a monitoriza nivelurile stocurilor acestora.

Situația evoluează în permanență, dar în prezent nu ne confruntăm cu dificultăți de aprovizionare. Suntem bine pregătiți pentru situații ca aceasta și avem o politică de stocuri care să asigure aprovizionarea pe termen lung. Acest lucru este important deoarece medicamentele noastre sunt necesare în fiecare zi pacienților din întreaga lume. 

La Novo Nordisk, atunci când efectuăm studii clinice, prioritățile noastre sunt siguranța pacienților și integritatea studiilor clinice. Continuăm toate studiile noastre clinice deja inițiate și nu ne așteptăm la întârzieri semnificative pentru cele care se apropie de finalizare.

În situația actuală, ținem legătura cu investigatorii de studiu din întreaga lume și ne bazăm pe judecata lor pentru a întrerupe orice recrutare în studiu în curs și pentru a minimiza vizitele pacienților la centrele de studiu, astfel încât să coincidă cu programările medicale obișnuite.

De asemenea, observăm că perioada de urmărire a studiilor este din ce în ce mai dificilă și colaborăm cu centrele de studiu, investigatorii și autoritățile relevante pentru a găsi cele mai bune soluții în această situație. Pentru a reflecta tensiunea actuală din sistemul de sănătate, nu vor fi inițiate noi studii.

Pentru a proteja sănătatea și siguranța angajaților noștri, respectăm recomandările autorităților locale astfel încât să asigurăm condiții sigure de lucru. 

Pentru angajații care lucrează în continuare de la distanță, îi susținem să rămână activi, să lucreze ergonomic de acasă și să se adapteze la condițiile digitale de muncă.

La locațiile noastre de producție asigurăm condiții de lucru în siguranță și de distanțare socială, conform recomandărilor. Le cerem să fie prezenți în birou sau în fabrică numai angajaților pentru care COVID-19 nu este considerat un risc de sănătate.

Dacă aveți întrebări cu privire la disponibilitatea sau accesibilitatea medicamentelor noastre în timpul pandemiei de COVID-19, vă rugăm să contactați biroul nostru local din țara dumneavoastră.

Faceți click aici pentru o prezentare generală a birourilor noastre globale

Pandemia globală de COVID-19 are impact asupra vieților oamenilor din întreaga lume și, deși persoanele cu diabet și/sau obezitate nu prezintă un risc mai mare de a contracta COVID-19 decât restul populației, COVID-19 poate cauza simptome și complicații mai severe la unele persoane care suferă de diabet, obezitate și complicațiile asociate, de exemplu boli cardiovasculare.

În prezent, nu există dovezi cu privire la un risc mai mare de infecție cu COVID-19 la persoanele cu obezitate. Datele existente sugerează că pentru gripa sezonieră comună, persoanele cu obezitate cu IMC ≥ 40 kg/m2 prezintă un risc crescut de complicații serioase. Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA și Direcția de Sănătate Publică din Marea Britanie includ persoanele cu obezitate severă (IMC ≥ 40 kg/m2) în categoria persoanelor care prezintă un risc crescut de complicații grave cauzate de COVID-19.

Dacă diabetul zaharat este bine controlat, riscul de a face o formă gravă de COVID‐19 este aproximativ același cu cel al populației generale.

Pentru a sprijini persoanele care suferă de diabet și obezitate în această perioadă, informații și asistență suplimentară sunt disponibile pe website-urile noastre de susținere a pacienților:

Diabet: Diabetes What’s Next® (Diabet - ce urmează)

Obezitate: Truth About Weight® (Adevărul despre greutate)

Riscurile sunt similare pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1 și tip 2. Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 prezintă un risc crescut de cetoacidoză diabetică dacă sunt afectate de infecția virală.

Pandemia de COVID-19  are impact asupra vieții oamenilor din întreaga lume, inclusiv asupra persoanelor care trăiesc cu diabet. Persoanele cu diabet trebuie să aibă pregătite următoarele:

  • Informații de contact ale furnizorului propriu de servicii medicale.
  • Stoc adecvat de medicamente și materiale pentru monitorizarea glucozei sangvine la domiciliu.
  • Stoc suficient de carbohidrați simpli, cum ar fi băuturi răcoritoare, miere, gem, dulciuri sau acadele, pentru a ajuta la menținerea nivelului glicemiei în cazul în care există risc de căderi a acesteia și pacienții se simt prea rău pentru a mânca.
  • Benzi cu glucagon și cetonă, în cazul unui control glicemic slab (niveluri ridicate sau scăzute ale glucozei sangvine).

De asemenea, pacienții trebuie să monitorizeze semnele de avertizare, cum ar fi: dificultăți de respirație, durere persistentă sau presiune în piept, confuzie sau incapacitatea de a se ridica, buze albăstrui sau fața albăstruie.

În cazul în care o persoană cu diabet dezvoltă sau suspectează că are simptome de COVID‐19, trebuie să urmeze recomandările autorităților locale. În unele țări, pacienții sunt sfătuiți să solicite imediat asistență medicală. Totuși, este recomandat să nu mergeți direct la spital pentru a evita transmiterea virusului către alte persoane și a permite efectuarea de aranjamente prioritare de către personalul medical. 

Sunați la spital/medic și furnizați următoarele informații:

  • Simptome
  • Nivelul glicemiei și al cetonelor (dacă este cazul)
  • Urmărirea consumului de lichide

Urmați recomandările echipei dumneavoastră de asistență medicală pentru diabet cu privire la utilizarea medicamentelor. Rămâneți hidratați și păstrați-vă la îndemână băuturi neîndulcite; mâncați porții mai mici, dar mai des. 

Persoanele cu diabet infectate cu virusul pot experimenta o deteriorare a controlului glicemic în timpul bolii. Pacienții trebuie să urmeze „sfaturile pentru zilele în care vă simțiți rău” pentru a-și îmbunătăți decompensarea diabetului.

Respectați întotdeauna recomandările autorităților locale. Următoarele măsuri sunt sugerate de Asociația Americană de Diabet (American Diabetes Association, ADA) pentru acești pacienți:

  • Urmați sfatul medicului (sau al echipei de diabet) cu privire la medicamentele pentru diabet și monitorizarea glucozei sangvine.
  • Țineți cont de semnele hiperglicemiei (cum ar fi urinarea mai abundentă decât în mod normal; în special noaptea), senzația de sete, dureri de cap, oboseală și letargie.
  • Monitorizați frecvent glucoza sangvină pe parcursul zilei și nopții (în general, la fiecare 2-3 ore).
  • Hidratați-vă.
  • Dacă glucoza sangvină este sub 70 mg/dl (3,9 mmol/l) sau sub intervalul țintă, mâncați 15 grame de carbohidrați simpli, care sunt ușor de digerat (de exemplu: miere, gem, dulciuri, înghețată pe băț, suc sau băuturi răcoritoare). Glucoza sangvină trebuie verificată din nou în decurs de 15 minute pentru a fi siguri că nivelurile glicemiei cresc.
  • Cetonele trebuie verificate dacă valorile glucozei sangvine depășesc 240 mg/dl (13,3 mmol/l) de două ori la rând. Trebuie să vă consultați imediat medicul în cazul în care aveți cetone medii sau mari (și dacă vi se indică acest lucru prin urmărirea cetonelor sau unui număr mic de cetone).
  • Verificați cu ajutorul testelor de glucoză sangvină pentru a asigura acuratețea senzorilor CGM, deoarece unii sunt afectați de acetaminofen/paracetamol.
  • Mâinile trebuie spălate, iar locurile pentru injectare/perfuzie și înțepăturile de pe degete trebuie curățate cu apă și săpun sau cu spirt.
  • Limitați-vă activitatea dacă nivelul glucozei sangvine este mai mare de 250 mg/dl și cetonele sunt în număr moderat până la mare.

Pentru îndrumări suplimentare, vă rugăm să consultați „Ghidul CDC privind zilele de răceală și în care vă simțiți rău” aici.

Angajamentul nostru față de pacienții și comunitățile în care ne desfășurăm activitatea rămâne neschimbat, iar în această perioadă fără precedent ne concentrăm asupra protejării sănătății angajaților și pacienților noștri.

În timpul pandemiei globale de COVID-19, există un impact asupra vieții oamenilor din întreaga lume, inclusiv asupra persoanelor care suferă de diabet.

Niciun tratament medical (inclusiv medicamentele pentru obezitate) nu ar trebui întrerupt fără a discuta mai întâi cu furnizorul de servicii medicale, urmând recomandările autorităților locale din domeniul sănătății.

Persoanele cu obezitate ar trebui să continue activitatea fizică în conformitate cu îndrumările autorităților medicale locale și asigurând distanțarea socială.

Pentru recomandări generale privind activitatea fizică și alimentația sănătoasă în timpul crizei provocate de COVID-19, recomandăm ca persoanele cu obezitate să urmeze îndrumările profesioniștilor din domeniul sănătății și asociațiilor de specialitate. 

În timpul pandemiei globale de COVID-19 , viața oamenilor din întreaga lume este impactată, inclusiv cea a persoanelor cu obezitate. Persoanele cu obezitate sunt sfătuite să respecte recomandările OMS și ale autorităților locale, dacă sunt suspectate simptome de COVID-19.

Niciun tratament medical (inclusiv medicamentele pentru obezitate) nu trebuie întrerupt fără a discuta în prealabil cu furnizorul de servicii medicale, în conformitate cu recomandările autorităților locale din domeniul sănătății.

Angajamentul nostru față de pacienții și comunitățile în care ne desfășurăm activitatea rămâne neschimbat, iar în această perioadă fără precedent ne concentrăm asupra protejării sănătății angajaților și pacienților noștri.

Toată lumea trebuie să urmeze aceleași recomandări emise de autoritățile publice din domeniul sănătății pentru a reduce expunerea la virus, inclusiv spălarea frecventă și temeinică a mâinilor timp de minimum 20 de secunde, asigurând o igienă bună și evitând contactul cu persoanele care nu se simt bine. 

Continuăm să oferim sprijin pacienților din întreaga lume. În prezent, nu ne confruntăm cu probleme de aprovizionare, iar stocurile noastre sunt la nivel normal. Suntem bine pregătiți pentru astfel de situații și avem o politică de stocuri care să asigure aprovizionarea pe termen lung. Acest lucru este important deoarece gestionăm medicamente vitale de care pacienți din întreaga lume depind în fiecare zi.

Pe măsură ce situația globală evoluează, ne asigurăm că pacienții noștri continuă să aibă acces la medicamentele de care au nevoie.

Novo Nordisk este dedicat responsabilității și contribuției la sănătatea globală și va oferi asistență și resurse în timp util pentru răspunsul colaborativ la COVID-19.

Vă rugăm să accesați această pagină pentru orice noutăți pe această temă.

În prezent, nu există date care să indice vreun impact asupra administrării medicamentelor noastre (de exemplu, agoniști ai receptorilor GLP-1 sau insuline) dacă persoanele cu diabet sau obezitate se infectează cu COVID-19.

Sănătatea și starea de bine a pacienților noștri în timpul crizei medicale generate de COVID-19 stă în centrul tuturor activităților noastre.

Suntem dedicați responsabilității și contribuției noastre la sănătatea globală și vom furniza în timp util susținere și resurse în cadrul răspunsului colaborativ la COVID-19.

Vă rugăm să accesați această pagină pentru orice informații noi pe această temă.

Acestea sunt informații generale despre boli și nu trebuie interpretate ca  sfaturi medicale. Dacă prezentați simptome de COVID-19 sau aveți întrebări, îndoieli sau preocupări, vă rugăm să vă contactați medicul. Urmați întotdeauna recomandările autorităților locale.

În pregătirea întrebărilor frecvente pentru persoanele cu diabet și obezitate, am consultat următoarele surse: