De ce atât de mulți oameni nu au acces la servicii de sănătate?

Milioane de persoane care suferă de diabet și tulburări sangvine rare nu pot face rost de medicamentele salvatoare  de care au nevoie. În unele situații, medicamentele sunt prea  costisitoare, sau călătoria pentru a fi consultați de un medic sau pentru a lua o rețetă necesită un drum lung și o pierdere a salariilor. 

În situații extreme, nu există medic care să ofere consultații, o  clinică de asistență medicală la care să se meargă sau medicamente pe rafturile  farmaciei. 

Realitatea dură este că doar o parte dintre pacienți sunt tratați în prezent – și trebuie să găsim soluții astfel încât oamenii să aibă acces ușor la medicamentele pe care le fabricăm și la îngrijirea de care au nevoie. 

 Barierele sunt complexe și diferă de la țară la țară, dar știm din experiență că schimbarea este posibilă.

Ambiția noastră este de a oferi acces la medicamentele pe care le avem disponibile celui mai mare număr de persoane care suferă de diabet, de boli rare  sangvine și tulburări endocrine rare, acoperind și gradele diferite de accesibilitate. 

Deși există date limitate de sănătate publică despre copiii care suferă de diabet zaharat de tip 1, adevărul insuportabil este că doar câțiva dintre aceștia trăiesc suficient de mult pentru a fi înregistrați în registrele multora dintre cele mai sărace țări din lume.

În 208 clinici din 14 țări cu venituri mici și mijlocii, programul nostru Changing Diabetes® in Children (Schimbarea diabetului la copii) asigură îngrijirea și insulina salvatoare de viață pentru copiii cu diabet de tip 1. Astăzi, programul oferă îngrijire medicală, insulină și materiale pentru mai mult de 26.000 de copii. Ne dorim să extindem programul pentru a ajunge la 100.000 de copii până în 2030.

În videoclipul de mai sus, întâlniți o super stea de tip 1, Bilguissa din Guineea. Bilguissa face parte dintr-o nouă generație de copii și tineri care suferă de diabet zaharat de tip 1 în Guineea. Cu sprijinul medicilor și asistentelor de la clinica Change Diabetes® in Children (Schimbarea diabetului® la copii), astăzi ea este un lider chibzuit al comunității, capabilă să își controleze bine diabetul și să îi ghideze și să îi inspire pe colegii săi mai tineri.

În țările cu venituri mici și mijlocii, ne concentrăm în plus pe cele mai vulnerabile persoane care suferă de diabet. În peste două treimi din țările în care ne desfășurăm activitatea, am stabilit programe de accesibilitate pentru a ajuta pacienții nevoiași. 

Aceste programe acționează pentru a răspunde la întrebări dificile, precum:

  • Cum încurajăm mai mulți pacienți să se înscrie în programe de accesibilitate?

  • Cum fabricăm insulinele care nu necesită răcire și care, prin urmare, să poată fi trimise la distanțe mai mari?

  • Cum putem simplifica lanțurile de aprovizionare cu medicamente în scopul reducerii prețului?

Lucrăm la aceste întrebări cu un puternic angajament pentru  punerea insulinei la dispoziția tuturor care au nevoie de ea. Citiți mai departe despre angajamentul nostru pentru un tratament accesibil și accesul la îngrijirea diabetului. 

Ne-am angajat să continuăm să avem o insulină ieftină în portofoliul nostru de produse și să producem și să punem la dispoziție insulina umană în anii următori. Acesta  este angajamentul nostru privind accesul la insulină. 

Cu ajutorul strategiei noastre Defeat Diabetes reducem  prețul plafonului pentru țările cu venituri mici și mijlocii și, în același timp, lucrăm pentru a extinde programele de accesibilitate din SUA și din alte țări din lume.

Insulină accesibilă în țările cu venituri mici și mijlocii

În 2001, am lansat o politică revoluționară pentru a reduce costul insulinei umane în țările cu cele mai limitate resurse. În prezent, politica noastră acoperă un total de 76 de țări, care găzduiesc o treime din populația mondială cu diabet, precum și organizații umanitare selectate.

Angajamentul nostru se bazează pe următoarele principii:

  • Vom continua să fim principalul furnizor de insulină umană cu preț scăzut din lume.
  • Vom garanta furnizarea de insulină umană cu preț scăzut în cele mai sărace părți ale lumii pentru mulți ani de acum încolo, inclusiv în țările cele mai puțin dezvoltate (Least Developed Countries, LDC), așa cum sunt definite de ONU, în alte țări cu venituri mici, așa cum sunt definite de Banca Mondială și țările cu venituri medii, unde populațiile mari cu venituri mici duc lipsă de acces la servicii medicale, precum și pentru organizațiile umanitare selectate, unde angajamentul este global.
  • Vom garanta un preț de plafon al insulinei umane de 3 USD pe flacon.
  • Vom aborda provocările legate de distribuția insulinei și capacitatea de asistență medicală care adesea împiedică insulina cu costuri reduse să ajungă la persoanele cele mai vulnerabile.

O parte a contribuției Novo Nordisk de promovare a accesului la îngrijire este angajamentul nostru financiar pe termen lung față de Fundația Mondială de Diabet. 

Fundația Mondială de Diabet a fost înființată de Novo Nordisk în 2002 ca un trust independent dedicat prevenirii și tratării diabetului în țările în curs de dezvoltare. Fundația susține parteneriate durabile și acționează ca un catalizator pentru a-i ajuta și pe alții să se implice.

Angajamentul nostru actual către fundație este de 1,69 miliarde DKK (277 milioane USD) care acoperă perioada până  în 2024.

Aflați mai multe despre Fundația Mondială a Diabetului.

 În unele țări, oamenii care suferă de hemofilie pot fi într-o situație în care nu pot păstra acasă medicamentele pentru hemofilie. De exemplu, în timpul crizei COVID-19, mulți pacienți nu au putut vizita spitalele pentru a-și solicita tratamentul. 

Atunci când persoanele care suferă de o boală sangvină rară se confruntă cu aceste situații, colaborăm cu autoritățile medicale locale și cu organizațiile partenere pentru a oferi sprijin financiar pentru livrarea la domiciliu a medicamentelor și tratamentului. 

Pentru a asigura relații clare și transparente, inițiativele noastre sunt concepute în dialog cu factorii de decizie, serviciile de susținere legate de instruirea pacienților, livrarea  și depozitarea medicamentelor.

Află mai multe despre fundația noastră care ajută oamenii care suferă de hemofilie să aibă acces la îngrijire. 

Fundația Novo Nordisk pentru Hemofilie este o organizație non-profit, care depune eforturi pentru a îmbunătăți accesul la îngrijire pentru persoanele cu hemofilie și tulburări sangvine rare în țările în curs de dezvoltare și emergente.

Hemofilia este o tulburare de sângerare ereditară care afectează una din 10.000 de persoane. Cu trei din patru persoane suferind de hemofilie în țările în curs de dezvoltare, există o necesitate urgentă de a se asigura că acestea au acces la diagnostic și îngrijire adecvată.

Aflați mai multe despre Fundația Novo Nordisk pentru Hemofilie